Těstoviny se zakysanou smetanou, lososem a žampiony

Těstoviny se zakysanou smetanou, lososem a žampiony

IMG-6768
 ∴
Pro milovníky těstovin se smetanovými omáčkami, trochu odlehčenější verze, než na jaké jsme zvyklí z našich restaurací.

Postup přípravy:

Těstoviny uvaříme. Česnek nakrájíme na plátky, jarní cibulku na nudličky, nať z cibulky nahrubo. Vše restujeme na pánvi s olejem. Po chvilce přidáme na plátky nakrájené žampiony a podle potřeby podlijeme vodou. Necháme cca 10 minut dusit. Přidáme zcezené těstoviny, zakysanou smetanu a na nudličky nakrájeného lososa. Suroviny přidáváme postupně, pokaždé promícháme. Osolíme a opepříme. Pokud je omáčka příliš hustá, podlijeme trochou vody. Před dokončením přidáme listy čerstvého špenátu a krátce společně prohřejeme. Na talíři posypeme parmezánem.

Suroviny:

  • 85 g těstovin z tvrdé pšenice (semoliny)
  • 65 g uzeného lososa
  • 50 g zakysané smetany (14 %)
  • 50 g žampionů
  • 50 g čerstvého špenátu
  • lžíce řepkového oleje
  • parmezán na ozdobení
  • česnek
  • jarní cibulka
  • sůl
  • pepř

Nutriční hodnoty:

Ideální nutriční hodnoty pro oběd při celkovém energetickém příjmu 8500 kJ.
Energie: 2540 kJ (30 %)
Bílkoviny: 30 g
Sacharidy: 65 g
Tuky: 25 g
 

Zastoupení hlavních živin v jídelníčku:

  • zdroj sacharidů – těstoviny
  • zdroj bílkovin – losos
  • zdroj tuků – řepkový olej/zakysaná smetana
  • + zelenina – špenát